Blog Post El treball de les matemàtiques i la llengua a P4

El treball de les matemàtiques i la llengua a P4
Feb

25

2019

El treball de les matemàtiques i la llengua a P4

A P4 treballem de forma globalitzada els continguts de totes les àrees, això vol dir que aprofitem els temes d’interès dels/les alumnes per treballar els continguts del curs de forma que es barregen tant, conceptes matemàtics com de llengua, com de plàstica, etc., perquè en sí, a la realitat, l’aprenentatge és global i no està fragmentat. D’aquesta manera és més fàcil fer conexions entre uns i altres continguts i la motivació també és més gran. Alguns dels temes que les mestres aprofitem per treballar continguts, son els relacionats amb les festes, estacions de l’any, sortides de l’escola, contes, etc. parteixen de l’interès de la majoria dels infants i aquest és el gran secret perquè es doni l’aprenentatge, la motivació de l’alumne que es converteix en el motor del seu propi aprenentatge.

Altres vegades es vol reforçar els conceptes, matemàtics i de llengua sobretot, de tal forma que, no és suficient amb el que es pot treballar a través d’aquests centres d’interès i cal reforçar el treball de la comprensió dels continguts o el treball del traç, o el reconeixement dels sons, etc. i…

Com ho fem tot això? Doncs, a través de la informació que tenim de cada alumne i que ens donen les proves matemàtiques que avaluen alguns dels principals continguts del curs i de l’observació del treball diari; tant a nivell d’expressió oral, sobretot en les converses, però també en els jocs de reconeixement de sons i síl·labes,  com a nivell gràfic, la seva escriptura i el seu traç.

I quan ho fem? A les estones de treball d’aula. Aprofitem aquests moments per fer propostes d’activitats curtes però amb una intenció i uns objectius clars que abans s’han planificat. Es pot organitzar de diferents maneres: o tots poden estar fent la mateixa proposta a la vegada o es poden presentar diferents propostes amb objectius diferents i que cadascú esculli la que més l’atregui.

Què passa si tenim un alumne amb més dificultats que la majoria? Intentem que pugui tenir més suport d’atenció i ajut que els altres mentre realitza les actitvitats i acompanyar-lo perquè vagi sentint-se més segur de sí mateix i pugui anar fent passos evolutius de millora.

Què passa si tenim un alumne que va més avançat que la resta? un cop ja ha fet el que havia de fer, li oferim noves propostes que puguin tenir interès per ell o li ampliem la proposta que hi havia proposada i li afegim un grau de dificultat més.

El procés d’aprenentatge el realitza cada nen/a de forma individual i en qualsevol moment del dia. No podem ser capaços de distingir quan és el moment clau que es dóna l’aprenentatge en sí, però si podem observar quan ha fet un salt qualitatiu i ha avançat endavant perquè observem que és capaç de resoldre una situació que abans no podia , perquè veiem que identifica unes lletres que abans no sabia quines eren . Observem els canvis que van fent i ens assenyalen que cadascú té el seu moment i que cadascú fa la seva evolució al seu propi ritme.

 

dav

dav

dav

dav

dav

sdr

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *