Blog Post LA CONVERSA ENS MOTIVA LES GANES DE SABER A TRAVÉS DE LA CURIOSITAT

LA CONVERSA ENS MOTIVA LES GANES DE SABER A TRAVÉS DE LA CURIOSITAT
Mar

25

2019

LA CONVERSA ENS MOTIVA LES GANES DE SABER A TRAVÉS DE LA CURIOSITAT

Xerrar, fer atenció, exposar, dir, conversar, referir, dialogar, enraonar, comunicar….són accions que fem durant tot el dia a l’escola relacionades amb l’expressió oral. Aquestes  accions ens portaran a conèixer-nos a nosaltres mateixos, i, quan interaccionem amb la resta de companys/es, per conèixer-los a ells/es.

Comunicar-nos és fonamental per a les persones i aprendre a comunicar-nos amb tot el que això implica és un dels objectius que tenim al Cicle de menuts i molt especialment a P.3 on està aflorant la parla i l’estructura d’aquesta.

Anomenar, afirmar, explicar, historiar, conèixer, comprendre, assimilar, fer saber, informar….són més accions que fomentem a l’escola per tal que els/les alumnes creixin amb seguretat a l’hora de comunicar-se.

A l’escola qualsevol situació és vàlida per aprofundir en aquest aprenentatge.

Creiem bàsic i fonamental que els alumnes sàpiguen expressar-se de forma coherent i rica. Un dels moments on treballem explícitament tots aquests aspectes és a l’estona de la Rotllana, on, després de les rutines diàries (assistència, temps, dia de la setmana), les mestres, “estirant” del fil de les seves explicacions, podem fer sorgir mil i una converses sobre mil i un temes. D’una sencilla ferida a la cama podem acabar parlant com es fan les ”tirites”, d’un comentari sobre algú que no ha vingut es poden generar moltes hipòtesis, d’un dia gris saber que ha dit l’home del temps per la televisió i així infinitament.

És per aquesta raó, perquè és un moment de molta atenció per part dels/les alumnes, que les mestres podem redirigir la conversa i aprofitar per introduir conceptes matemàtics, emocionals, etc…i així d’un tema sorgit de la seva curiositat acabem introduint-hi conceptes nous o ja coneguts però ampliats.

Les mestres parem molta atenció  a cada petit comentari doncs ens dóna molta  informació sobre els grans avenços que van fent a nivell de parla i, a través de la parla, dels conceptes que adquireixen.

A més a més, a l’estona de la Conversa treballem molts altres aspectes que no són lingüístics com la paciència, l’espera, l’escolta, el respecte vers qui parla. Tots aquests aspectes  ens duran a aprendre que escoltar és tant o més important que parlar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *